Harry, gewoon Harry (Deel 9) (willekeurige variant op een parabel)

 

koffie

Het ziet er niet naar uit dat het nog in orde komt met Harry vandaag. Dat geeft ons de kans om een ommetje te maken langs Qahwa, één van de koffiebars die daar in de buurt als paddenstoelen uit de grond rijzen. Naast traag druppelde koffie  van over de hele wereld krijg je er ook taart en ander gebak.  Vooral de kaastaart met kruimige bodem gaat er vlot over de toonbank.

“Doe me er nu één voor bij de koffie, en eentje voor thuis.” Je drukt die wens beter op tijd uit, want niet zelden is de kaastaart al na enkele uren op. En op is op. Het staat in koeien van letters op een oud schoolbord geschreven.

De koffie zelf is bijzonder prijzig. Misschien wel omdat de restauratie van de toonbank een fortuin kostte. Het is een prachtig functioneel en meesterlijk gebogen ontwerp van art-nouveau-grootmeester Henry van de Velde. En het moet gezegd: gevuld met lekkers is het een lust voor de zintuigen.

De zaak draait goed, maar geld voor personeel is er voorlopig niet, en aldus speelt de trotse eigenaar, Mario, ook barista. Hij maalt er niet om. Koffie is zijn lang leven. En geen tas vertrekt zonder een kunstige tekening in de romige kraag. En als het geen tekening is, dan tovert hij met kwistig gesprenkelde chocoladeschilfers. Elke kop is een kunstwerk. Bijna zonde om er van te drinken.

Veelal is Mario de enige man binnen. Het gebeurt wel eens een keer dat er een lamme goedzak meegetroond wordt door vrouwlief. Maar je ziet dan van ver dat die nogal snel uit zijn lichaam treedt en mentaal elders vertoeft. Mannen kunnen dat: hier zijn, maar ook daar. Af en toe knikken ze dan, om te tonen dat ze niet daar zijn maar hier.

De barista laat het allemaal niet aan zijn hart komen, al keert hij vaak met barstende hoofdpijn huiswaarts door al dat gekakel en gekir de godganse dag.

ga naar deel 10

terug naar deel 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Harry, gewoon Harry (Deel 9) (willekeurige variant op een parabel)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s