Asielen voor baasjes nu al overvol.

Pas halverwege de zomervakantie zitten de meeste opvangcentra voor baasjes al overvol. Zo leert een rondvraag van onze redactie. Het lijkt triest dat huisdieren zo makkelijk hun baasjes dumpen, maar toch is dit goed nieuws. Want het betekent dat de huisdieren hun baasjes naar een asiel brengen en niet zomaar ergens langs de weg dumpen. Iets dat vroeger wel eens anders was.

Toch vraagt de vereniging voor baasjeswelzijn nadrukkelijk dat huisdieren heel goed nadenken vooraleer ze een baasje nemen.  Vooral katten en honden lijken te onderschatten wat het betekent om voor een baasje te zorgen.

Wie zijn baasje toch naar het asiel brengt, vervoert deze best in een stevige kooi. Om het trauma te verzachten kan het zinvol zijn om in de kooi het favoriete speeltje, dekentje of kussentje te leggen.

 

Animal shelters and rescue groups already full/

Only halfway through summer most of the animal shelters are already full. It may seem sad that pets are dumping their owners that easily, but it is all in all  rather encouraging news. It means that pets don’t dump their owners somewhere by the side of the road. At least not as much as they used to in previous years.

Nevertheless the association for pet owner wellbeing (PETOWEL) urges pets to think long and hard before deciding on taking an owner. Especially cats and dogs seem to underestimate what it means to have an owner.

Pets who still want to bring their  owners to a shelter, do so best in a sturdy cage. To minimize tension and stress it can be a good idea to put a favorite toy or blanket in the cage.

 cagedPets who still want to bring their  owners to a shelter, do so best in a sturdy cage/Wie zijn baasje toch naar het asiel brengt, vervoert deze best in een stevige kooi.’ 

2 thoughts on “Asielen voor baasjes nu al overvol/ Animal shelter and rescue groups already full

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s