Gent centrum: schizofrenie voor de elite. Laatste stukje want mijn mailbox zit inmiddels vol haatmail.

 Ik zou wat proza kunnen citeren uit de e-mails die ik kreeg, sinds ik onlangs een kritische gedachte durfde formuleren op het Gentse circulatieplan, mobiliteisplan, of hoe het inmiddels ook heet. Maar wat heb ik daar aan? Heel alleen in de woestijn, met mijn bepaald wereldvreemde gedachten van teflon waar gebrek aan inzicht en gezond verstand af schijnen te druipen.

Op Twitter ging het er wel beschaafd aan toe. Een schril contrast, daarom dat ik het terloops toch even vermeld, want een mens hoort daarover nogal wat: over de vuilgebekte tweetende medemens, en dat het daar op Twitter voortdurend alle remmen los is, einde beschaving enzo. Maar dat valt allemaal reuze mee met weinig volgers.

En ik vermeld het ook, omdat ik zopas op Twitter een cartoon vond. Zomaar enkele heldere (inzichtloze?) lijnen die haarfijn het schizofrene karakter van het Gentse mobiliteitsplan bloot leggen.

Welhaast kinderlijk eenvoudig, en misschien net daarom o zo doeltreffend, toont deze cartoon het mobiliteitsplan voor wat het is: symphatiek, tof, gezellig, aandoenlijk, naïef, plezant… Het heeft allemaal mijn bescheiden (en er verder niets toe doende) zegen. Geen zinnig mens is tegen tof, toch?

En er niks mis met met een groter autovrij gebied. Op zich is er ook niks mis met meer plaats voor nog meer toeristen en groenere pleinen om op te spelen en te dansen. Een meesterlijke zet waarmee een burgervader ongetwijfeld en zeker niet kansloos meedingt naar de titel van beste burgemeester ter wereld, de stad naar die van meest fietsvriendelijke aller toeristische steden. Allerlei fijne plechtstatige hebbedingetjes die beeldig staan en zweem van progressieve waardigheid doen vermoeden. Kreunen en kraken zal de stad onder het verstikkende gewicht van lintjes, awards en eervolle vermeldingen in reisgidsen, terwijl van heinde en verre recordaantallen bezoekers zich in dichte drommen komen vergapen aan al dat fraais. Het weze de stad, haar bestuurders en bewoners van harte gegund.

U denkt nu ongetwijfeld: Amaai, die Discobar Bizar, wat voor een rare kwiet is me dat. Waar stuurt die kerel in godsnaam op aan. Gisteren nog radicaal tegen en nu het hem uitkomt schoorvoetend voor. Heeft hij  politieke ambities, misschien? U vreest misschien opgelaten: is Siegfried Theofiel Hortense Bracke, de wanhoop nabij, terug in de huid van Valère Descherp gekropen nu hij weet dat hij in Gent nooit een rol van betekenis zal spelen?

Wel maakt u zich daarover vooral geen zorgen. Het rijk Sigfried is amen en uit. Hosanna in den hoge!

En ik, ik ben nogal beginselvast in het liefhebben van deze stad. De mogelijk gunstige effecten van het mobiliteitsplan op de luchtkwaliteit moet u zelf maar eens berekenen. (Druk maar eens op het woord knopje daarvoor. En het staat U tijdens het maken van de rekensommetjes zelfs vrij om daadwerkelijk te geloven dat alle vuiligheid in de lucht voorbij de muide of pakweg Sint-Amandsberg gewoon rechtsomkeer maakt).

Maar U staat me , zo hoop ik alvast,  toch ook enige twijfel toe in mijn zoektocht op dat pertinente vraagstuk met betrekking tot de leefbaarheid van de stad: ‘Lag het antwoord  broodnodig daar in het centrum? Was het centrum echt het  meest barre en onleefbare plekje Gent dat de verkozenen des volks op hun immer verkwikkende fietstochten hebben ontdekt? Wanneer precies werd Gent zo klein?  Hebben we nu een stads- of gemeentebestuur? Kan overmatig fietsen in ongezonde lucht selectieve blindheid veroorzaken? ‘

Jawel, dat soort dingen houdt me bezig. En hopelijk neemt U het me ook niet al te kwalijk dat ik ietwat meewarig (misschien tegen beter weten in) de herinnering koester aan een stad die zo veel keren groter was.

Misschien niet altijd even proper, maar wel warm, verwelkomend, zacht…

En dat -ik herinner het me nog goed- had eigenlijk ook wel wat.

gent

 

Advertisements

2 thoughts on “Gent centrum: schizofrenie voor de elite. Laatste stukje want mijn mailbox zit inmiddels vol haatmail.

  1. ik vind dat je enig punt van kritiek mag hebben en dan hoeft men niet direkt met haatmails te gooien. ieder staat vrij om zijn mening te zeggen dat doe ik ook . We hoeven toch niet allemaal meelopers te zijn en de waarheid mag best gezegd worden en ben je t er niet mee eens kan men ook zijn mening uiten op een normale manier . en dank u om me toe te voegen xxx

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s