Gent centrum: Utopia voor de elite.

Laat ons vooral niet bang zijn. Het zal wel meevallen met dat aangekondigde economische kerkhof in Gent. Want heel lang zal het niet duren alvorens de middenstand doorheeft dat er goed geld te verdienen valt met de verkoop van ijsjes, koffie, kant en aanverwanten. Er valt in Brugge en Couckeville (ook gekend als Durbuy) geld te rapen, en dat zal in Gent niet anders zijn.

Laat ons ook het vermaledijde referendum niet vrezen. Deze hoogmis van de democratie werd al lang geleden gekaapt door rechts  en extreem rechts. En, net zoals ik de petitie voor dit referundum over het circulatieplan niet ondertekende, val ik nog liever terstond en terplekke steendood dan deze eens zo verwelkomende stad, het laatste bastion van links, over te dragen aan rechts. Komt het referendum er dan stem ik altijd in het voordeel van het huidige stadsbestuur. Hoezeer het circulatieplan me ook voor de borst stoot. Le moins pire, is de weg die ik te volgen heb.

Maar laat ons vooral ook eerlijk zijn. Meer vraag ik eigenlijk niet van een stadsbestuur. ‘De belangrijkste wegen zijn onze luchtwegen:’ scandeert onze voorts bijzonder symphatieke burgemeester. ‘Dit is een participatietraject:’ orakelt schepen Filip Watteeuw, verder een fijne man.

Wel, dit gedrocht is goed voor de luchtwegen van een beperkte elite ergens in de binnenstad. De overlast en vuiligheid worden goedlachs en met tromgeroffel naar de rand geexporteerd. En participatie is heel ver te zoeken. Wie tegen is of het anders ziet wordt haast met de bezem de stad uitgejaagd en openlijk uitgescholden voor oliedom of crimineel of beiden. Open VLD ziet de bui hangen en houdt zich opvallend afzijdig. Ze sluiten een coalitie met NVa niet uit. Nu nog niet. Nu niet meer. De electorale schade zou el eens groot kunnen zijn. Vandaar.

Versta me niet verkeerd: ik heb er geen probleem mee, wat zou ik, dat deze stad opteert voor een prestigeproject voor de happy few. Het is nu eenmaal hoe de wereld in elkaar zit. Economisch zal het Gent voor de wind gaan, heus wel. En voor de elite en de toeristen zal het best fijn toeven en leefbaar zijn in de binnenstad.

Maar bespaar ons alsjeblief de leugen dat de doorsnee Gentenaar van buiten het centrum beter wordt van dit plan. Ik mag dan een oliedomme crimineel zijn. Onderhevig aan de aardse zwaartekracht is de minst vervuilende en aldus meest gezonde weg altijd de kortste van A naar B. En niet van A naar B langs over C.

stad gent: circulatieplan stad gent

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s